Thursday, April 7, 2016

KeMbaLi LaGi....


Setelah beberapa tahun menjadi seorang isteri dan seorang ibu yang bekerja, blog yang tidak seberapa ini dibiarkan sepi. Hari ini boleh log in semula dan melihat keadaan sekeliling blog.. hihihihi... Betapa sibuknya seorang isteri, seorang ibu dan seorang anak yang menguruskan hal rumahtangga hingga berada dalam dunia yang tersendiri.. Jadi seorang isteri yang bekerja semestinya memenatkan tapi itulah tanggangjawab kita di muka bumi ni kan... ermmm..   

Alhamdulillah diberikan seorang suami yang baik dan sangat memahami. Suami yang sanggup sama-sama menjaga ibu saya yang sakit stroke. Dia sanggup mengangkat ibu mentuanya...yang sanggup cuti kerap untuk membawa mentuanya ke hospital.. sanggup menggunakan wang saku sendiri untuk membantu membeli keperluan mentuanya... Saya sangat bertuah dan bersyukur. T.kasih Allah s.w.t... Begitu juga saya, insyaallah saya akan tetap berbaki kepada ibu dan ibu mentua saya. Sebagai mana suami tidak berkira dengan ibu saya, begitu juga saya. Saya  menjaga ibu mentua saya seperti saya menjaga ibu saya. Apa yang saya belikan untuk ibu saya, pasti ibu mentua juga saya belikan. 

Kadang-kadang terdengar rakan mengomel atau mengadu mengenai ibu mertua masing-masing. Entahhlah.....saya dan ibu mertua tiada masalah. Ibu mertua kadang2 memanglah membebel dan menegur itu ini. Tapi kita usahlah melawan. Kita dengar dan tadah jelah.. Mcm ibu kita juga. Bukankah ibu kita juga membebel. Hormati dia dan dengar nasihat dia. Insyallah tiada masalah pergaduhan.  

Cara ambil hati orang tua ni mudah je.. Tak kisah lah org tua sendiri atau mentua kita. Chewaahhh... Antaranya :

1. JANGAN lawan cakap mereka. Dengar dan angguk je apa yg diperkatakan walau tak setuju. (Esok lusa jumpa balik & berikan alasan kenapa kita tidak buat seperti yg dia mahukan)
2. MEMUJI. Puji lah sikit diorang ni. Puji masakan, puji pakaian, puji rumah, puji kebaikan diorang. Bila dah kena puji mesti kembang2 idung tu.. hihihi.. 
3. BELANJA. Bawa mereka pergi makan. Jgn kedekut. Kedai mamak pun ok. Bukan diorang nak makan sangat org tua ni...cuma bila kita ajak pergi makan akn membuat mereka berasa kita hargai mereka. 
4. HULUR kan sedikit belanja. Duit belanja mmg kita bagi tapi apa salahnya jika berjumpa mereka tu hulurkan sedikit duit RM20 atau RM30. Klu ditolak, berikan juga. Insyaallah dalam hati mereka suka kita buat begitu. Doa akan diorang kirimkan utk kita. 
5. BERJALAN-JALAN. Jgn rasa mereka tak nak ikut kita pergi pasar raya  tau ke mana-mana. Nak ikut atau x ikut lain cerita. Yang penting kita ajak.... mesti ajak. Jgn dah pergi balik baru cerita. Kecil hati dorang. 

0 comments:

 

SeiNdaH MimPi Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino