Wednesday, March 18, 2009

KATA-KATA HIKMAH KALIFAH ISLAM


SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB :

1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti.


2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya.
Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki.


3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan (matikan) aku untukMu bukan untuk manusia.

SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH :

1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik
sebagaimana yang Engkau cintai.


2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima?


3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya.

4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya.

UMAR BIN AZIZ :

1. Orang yang bertakwa itu dikekang.

2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal.

3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa.

SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat.


2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia.


3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat."

70 comments:

ahmad amiruddin on July 13, 2010 at 6:17 AM said...

bleh tak sy nak copy??

AnTuBuTet on July 13, 2010 at 6:27 AM said...

boleh..:)

Anonymous said...

minta izin tuk copy dan digunakan boley?

AnTuBuTet on July 19, 2010 at 9:18 PM said...

boleh...;)

Anonymous said...

blh x sy nk copy?semoga anda dirahmati Allah,amen.

AnTuBuTet on August 2, 2010 at 9:24 AM said...

bolehhh...:)

as on August 9, 2010 at 3:21 AM said...

nk copy boley??tq..:)

AnTuBuTet on August 9, 2010 at 5:21 AM said...

boleh...;)

Anonymous said...

izin minta copy,,mdh-mdhn ilmu yg kte kongsi sama2 dmnfaatkn,,

jaslina on August 14, 2010 at 5:09 PM said...

saya amat tertarik..izinkan saya copy utk tatapan kwn2 saya yg lan

Anonymous said...

salam..
minta izin u copy..

hyyum on September 23, 2010 at 8:45 AM said...

izinkn sy untuk copy ye untuk tatapan umum , untuk dikongsi bersama..

AnTuBuTet on September 25, 2010 at 5:06 AM said...

:))

dyana said...

nak copy boleh..? thanks yep..

elhnszm on October 16, 2010 at 5:15 AM said...

salam , bolehkan sy copy ?

Anonymous said...

saya mintak izin copy kata2 hikmah awk ye..moga2 suma org dpt iktibar &belajar dari ny

Anonymous said...

saya mintak izin copy kata2 hikmah awk ye..moga2 suma org dpt iktibar &belajar dari ny

Anonymous said...

saya mintak izin copy kata2 hikmah awk ye..moga2 suma org dpt iktibar &belajar dari ny..

Anonymous said...

mintak izin nk copy kata2 hikmah awk..utk tatapan masyarakat..moga2 kita suma dpt blaja sesuatu

Anonymous said...

minta izin untuk copy ye..thanks..

Anonymous said...

minta izin untuk copy ye..thanks..

Anonymous said...

minta izin utk copy..thanks

Anonymous said...

saya minta izin untuk copy

Hana on February 27, 2011 at 8:39 PM said...

asaalam..izin copy :)

I'm N0t S!NgLe on March 2, 2011 at 2:32 AM said...

mintak kbenaran tuk copy...
terima kasih

Anonymous said...

mintak izin nk share

adee_onethird on April 1, 2011 at 12:34 AM said...

sye pon nk copy na..=)

Anonymous said...

Assalamualaikum....sy minta izin copy bleh?

akis on May 14, 2011 at 5:48 AM said...

salam :)
minta izin copy yea ?
jazakallahkhoir :)

Lieza Mawaddah on May 28, 2011 at 10:50 AM said...

assalammualaikum..sy minta izin copy ye..:)

Mohamad Adli Bin Desa on May 29, 2011 at 7:57 AM said...

salam...
ana minta copy ya:)

Islam Abadi Selamanya on June 10, 2011 at 11:15 PM said...

izin minta copy,,mdh-mdhn ilmu yg kte kongsi sama2 dmnfaatkn,,

tips kuruskan badan on July 5, 2011 at 2:01 AM said...

Perkongsian yang sangat bermanfaat. Saya nak share di wall post FB saya ya. Terima kasih.

AnTuBuTet on July 6, 2011 at 1:04 AM said...

tiada masalah....:)))

anishusnaa on July 10, 2011 at 2:45 AM said...

Salam,
Boleh saya minta izin untuk copy?

Terima Kasih bebanyak. :)

anishusnaa on July 10, 2011 at 2:46 AM said...

Salam,
boleh saya nak minta izin untuk copy?

Terima Kasih :)

Anonymous said...

salam..
sye copy ye..time kaseh..
may Allah bless you..aminnn

Anonymous said...

copy ye... mintak halal

Anonymous said...

minta kebenaran copy,,,thanzz,,

fasarashid on August 4, 2011 at 7:36 PM said...

nk copy yep ;)

fasarashid on August 4, 2011 at 7:36 PM said...

nk copy yep ;)

Anonymous said...

mintak izin copy ye.. utk renungn b'sme.. :)

riffahmi on August 7, 2011 at 5:29 PM said...

nk copy..syukran!

LadyD on August 17, 2011 at 3:38 AM said...

saya pun nak kopipes jugak ye.

Anonymous said...

Salam syawal 2,minta kebenaran kopie ah......

Cancer95_Syahiirah on September 2, 2011 at 6:12 PM said...

sy nak copy jugak tau

Cancer95_Syahiirah on September 2, 2011 at 6:13 PM said...

sy nak copy juga tau sif

markisa on October 27, 2011 at 8:25 PM said...

POHON SHARE... TQ

Anonymous said...

blh sy copy and share pada kwn2

Anonymous said...

bleh copy tak?

fasihah nasuha on December 29, 2011 at 7:12 PM said...

asif ats soalan
sahih ke kate2 ni dr para sahabat?
mohon utk sumber2nya sumber2nya..
terima kasih

Anonymous said...

Salam...minta izin utk copy yer...

Anonymous said...

salam mntk izin copy

Anonymous said...

salam,
mntk halal tok copy ea

Syahira on January 23, 2012 at 11:25 AM said...

salam . mohon copy .

Anonymous said...

ana mohon share ye. terima kasih :') may Allah bless you :)

hamba allah said...

syer tertarik dgn kata-kata hikmah ni, minta izin untuk disebarkan kepada yg lain....utk tujuan kebaikan dan peringatan

ros on March 1, 2012 at 10:33 PM said...

mohon keizinan untuk copy.terima kasih

ros on March 1, 2012 at 10:34 PM said...

mohon keizinan untuk copy
terima kasih

Pelangi Indah on April 11, 2012 at 8:13 PM said...

nak minta izin copy bole?

Anonymous said...

minta izin copy mane2 dlm blog ni ;)

Anonymous said...

assalamualaikum...mintak izin copy ye...n d gunakn bleh?

Anonymous said...

assalamualaikum...mintak copy ye...dan di gunakan..

zuhaswani binti zulkifli on June 8, 2012 at 12:07 AM said...

copy bolee....:)?

Rozanna Yati on July 3, 2012 at 5:42 PM said...

dengan kata2mu penuh hikmah buat hidupku penuh makna...thanks ye...boleh copy ke???

huzaifi jamaluddin on July 5, 2012 at 8:18 AM said...

mohon share...

huzaifi jamaluddin on July 5, 2012 at 8:19 AM said...

mohon share

Mohd Muzamil on September 21, 2012 at 11:28 PM said...

assalamualaikum..
bro, aku copy..
thank.. smoga d redhai Allah..
:-p

Anonymous said...

mohon share

Anonymous said...

mohon share

 

SeiNdaH MimPi Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino