Wednesday, March 18, 2009

Makna Tersirat Di Sebalik Kata-Kata Seorang Wanita....


Sebenarnya, antara lelaki dan perempuan terdapat perbezaan dari segi pemahaman komunikasi. Ramai yang kurang menyedari hal ini terutamanya kaum lelaki.Lelaki perlulah memahami dan menyelami apakah maksud di sebalik kata-kata seorang perempuan.

Sebagai contohnya:

1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu

2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

7. Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la. Rasa macam nak jadi awek you je.

8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

10.Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.


Ini cuma contoh saja. Tapi, memang ia selalu berlaku. Kalau tak percaya, cuba tanya isteri atau awek masing-masing, betul tak cakap di mulut tak sama dengan niat di hati. Bukannya kaum perempuan ni tak jujur dalam meluahkan isi hati mereka tapi. Wanita ni bukankah pemalu?

9 comments:

Anonymous said...

eya.. betul tu.. malangnya teman aku ni slow sket.. dia tak faham apa mknanya yg aku ckpkan.. so nak xnk.. knala brtrus trang..

AnTuBuTet on March 28, 2010 at 7:04 AM said...

ehehhe.... berterus terang lebih baik kan....:)

Anonymous said...

salam.. minta izin untuk copy ya..:)

sheen ana on November 19, 2011 at 4:20 PM said...

mohor share ye..nmpak sedap je..

sheen ana on November 19, 2011 at 4:20 PM said...

mohor copy ye...nmpak best je ayat ni..

sheen ana on November 19, 2011 at 4:21 PM said...

mohon copy ye...

ღ purple luV ctraH ღ on February 9, 2012 at 6:43 AM said...

assalamualaikum..nk mntk izin nk copy hee.. :)

juliana on April 12, 2012 at 8:51 AM said...

as salam... mohon copy yer... TQ!

Anonymous said...

nice blog...mohon halal nak copy kata-kata hikmah yeer..tq

 

SeiNdaH MimPi Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino